Elämästä selviää (arvio)

Miia Huitti: Stressikupla (Viisas Elämä, 2016)

Miia Huitin Stressikupla on valtavan lohdullista luettavaa. Työorientoitunut Huitti kävi läpi lapsettomuuden tunteen, yllättävän tuplaraskauden kaikilla oireilla & komplikaatioilla, keskostuplien hoidon ja muuton homekodista, kolmannen (alkuun sairastelevan) vauvan syntymän kaksosten ollessa vuoden ikäisiä, työuupumuksen ja masennuksen. Kaiken tuon jälkeen Huitti koki parhaimmaksi vaihtoehdoksi joko avioeron tai itsemurhan – kunnes löysi sattumalta Alexander Loydin Paranemisen avain -kirjan. Ja hyvä, että löysi, sillä kirjan kuuden minuutin harjoitteiden avulla Huitti löysi tavan, jolla puhkaista oman stressikuplansa.

Kirjassaan Huitti välittää kokemuksensa ja oppimansa ystävällisen ymmärrettävästi, humoristisen toverillisesti lukijalleen. Kirja onkin ahmittava lähes yhtenä suupalana. Stressinhoitomenetelmät kuulostavat pieniltä ja helpoilta, toteutettavilta.

Marko Annala: Värityskirja (Like, 2017)

Mokoma-yhtyeen laulajan, Marko Annalan omakohtainen romaani Värityskirja on kertomus selviytymisestä. Rankasti koulukiusattu Annala koki olevansa täysin tyhjä ja arvoton. Kesälomista elävä poika oli lukuvuoden ajan mustaa täynnä. Kunnes vihdoin löysi muualta tulleet, hänen historiaansa tuntemattomat, uudet ystävät – joista muodostui lopulta myös Mokoma.

Kiusaaminen jättää kuitenkin jälkensä, ja pienikin flashback saa helposti samat arvottomuuden tunteet nostamaan pelon hien pintaan myöhemminkin. Masennuskausia ja -lääkkeitä läpikäynyt Annala saa onnekseen purettua syvällejuurtuneita tunteitaan musiikkiin. Ja olisi kovin kliseistä sanoa, että myös rakkaus pelastaa, mutta niinhän se tekee, osaltaan. Rakkauskaan yksin ei kuitenkaan riitä kannattalemaan toista, vaan sisäistä myllerrystä on opittava tyynnyttämään kukin itse.

Annalan lauseet kiertyvät vilpittömästi toisiinsa. Punainen lanka pysyy tukevasti käsissä ja punoo kauniin teoksen.

Anne Muhonen
(Julkaistu aiemmin Monikko-lehdessä #2/17)

Written by

Anne Muhonen, tarinoita vuodesta 1979.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message