Unelmahommissa (arvio)

Roni Back, Ville Kormilainen: “Tubettajan käsikirja” (Otava, 2017)

Viitisen vuotta tubettajana toiminut Roni Back tiivistää toimittaja Ville Kormilaisen kanssa tekemässään Tubettajan käsikirjassa kaiken olennaisen YouTube-kulttuurista. Suomen tällä hetkellä kenties katsotuimman suomenkielisen kanavan isäntänä Back osaa antaa hyviä vinkkejä, kuinka perustaa oma YouTube-kanava, saada sille katsojia ja ehkä joskus jopa tienatakin tubettamisella.

Sujuvasanaisesti ja napakan letkeästi kirjoitettu kirja on helppoa luettavaa. Vaikka aiheista voisi varmasti kirjoittaa syvemmältikin, kirja tutustuttaa nopeasti nuoremmankin lukijan niin erilaisiin kanavatyyppeihin, videoiden lakipykäliin kuin julkisuuden valo- ja varjopuoliinkin. Kirja pitää sisällään Backin ja Kormilaisen mielipiteiden lisäksi myös monen muun kotimaisen tubettajan (mm. Mansikkka, Vinkare ja Deata) omasanaisia kokemuksia.

Tänä vuonna neljättä kertaa järjestetyssä Pohjoismaiden suurimmassa YouTube-tapahtumassa, Tubeconissa, Vuoden vloggaajaksi ja Yleisön suosikiksi äänestetty Back muistuttaa lopuksi myös itsestään huolehtimisesta – niin netissä kuin sen ulkopuolellakin.

Satu Rämö ja Hanne Valtari: Unelmahommissa (WSOY, 2017)

Toimittajana, designkaupan pitäjänä, matkailuyrittäjänä ja ammattibloggaajana itsensä elättävä Satu Rämö sekä niin ikään ammattibloggaajana, toimittajana ja tuottajana toimiva Hanne Valtari tarjoavat Unelmahommissa-kirjassaan käytännön vinkkejä, miten unelmaharrastuksestaan voisi saada hyvän mielen lisäksi myös ihan oikeasti tienestiä. Helpolla eikä ilmaiseksi leipä pöytään ilmaannu, mutta jos on valmis järjestelmällisesti satsaamaan työhön, joka ei välttämättä (useimmiten) edes tunnu työltä, leivän päälle saattaa saada myös juustoa.

Rämö ja Valtari ovat kuin kannustavia opinto-ohjaajia. Kirjan kanssa pohditaan, mikä olisi lukijan unelmatyö; mistä hommasta pitäisi niin paljon, että voisi vaikka maksaa itsekin päästäkseen sitä tekemään. Opuksessa kerrotaan kokemuksen syvällä rintaäänellä, miten työn ja perheen yhdistäminen voi olla mahdollista; miten pitää yllä tekemisen riemua silloinkin, jos unelmatyö tuntuu työtyöltä ja miten pitää huolta itsestään, jos unelmatöitä tahtoisi tehdä aina ja koko ajan. Kirjaan on haastateltu myös muita unelmahommiaan tekeviä. Aikalailla ennenkuulumattoman avoimesti – ja ilahduttavasti – tekijät myös puhuvat palkkioistaan.

Siinä missä freelancerin työ on monina palasina maailmalla, on se myös siinä vapauden tunteessa, jonka iloinen ja itseaiheutettu arki tuo.

Anne Muhonen
(Julkaistu aiemmin Monikko-lehdessä #3/17)

Written by

Anne Muhonen, tarinoita vuodesta 1979.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message